Særligt for vuggestuen

Pædagogik og hverdagen

Vi vi glæder os til at byde jer og jeres barn velkommen i Isfuglen. Vores overordnede pædagogiske principper bygger på anerkendelse og selvhjulpenhed, og at vi tager hensyn til det enkelte barns behov.

I Isfuglen arbejder vi dagligt med at skabe nærvær og omsorg for det enkelte barn og vi deler rundhåndet ud af knus og kram.

Vi ønsker et varmt og tæt samarbejde med jer forældre om jeres barn samtidig med, at vi har overblik over børnegruppens behov. Jeres barn får i Isfuglen mulighed for at udvikle sig i egen rytme og får støtte til det, der kan være svært. Vi støtter børnene i at være selvhjulpne f.eks. ved at opmuntre dem på puslebordet til at hive strømperne af selv. De får også muligheden for at hælde mælk op af små kander, og i det hele taget mener vi, at børn kan meget mere, end vi voksne går og tror.
Vi mener at børn er værdifulde i sig selv og vil arbejde dagligt på at give børnene muligheder for at udvikle et sundt og stærkt selvværd.

Når jeres barn starter i Isfuglen, tilstræber vi, at der er én voksen der trøster barnet, spiser med det og putter det. Det giver størst mulig tryghed for barnet og for jer, at det hver dag er den samme I henvender jer til. Se hvordan indkøringen foregår lidt længere nede på siden. I er velkomne til at ringe og spørge til jeres barn i de første uger af indkøringen.


Pædagogik og aktiviteter i løbet af en typisk dag
Vi holder morgensamling med sange og fagter hver morgen, hvor børnene også får lidt frugt at spise. Op ad formiddagen skal vi ha´ det sjovt. Vi spiller musik, laver rytmik og pjasker med vand, mudder, og maling. Vuggestuebørn bruger alle sanser, og dem vil vi støtte hver dag. Vi går ture i nærområdet med klapvogn, og når børnene kan gå selv, går de ved siden af. For den 1-2 årige er det at se på tog, eller hoppe i en vandpyt en stor oplevelse, og vi prioriterer derfor små ture i små grupper. Det støtter nærværet mellem børn og voksne.
Ture til zoo og andre lange ture synes vi skal forbeholdes forældre og bedsteforældre.

Frokost
Frokosten nyder vi sammen, og vi finder det vigtigt at børnene får stimuleret deres sanser og smagsløg under måltidet. Vi spiser derfor også krydret mad, men ikke stærk mad i Isfuglen. Børnene spiser selv, og dem der har behov for hjælp og støtte får selvfølgelig det, men det er vigtigt, at vi som personale og I som forældre støtter børnene i at forsøge at spise selv. Vi skærer naturligvis maden ud i små bidder til de mindste.

Personalet sørger for, at alle får spist i løbet af dagen, da nogle måske har trængt til en lur før maden og spiser først senere. Vi vil dog tilstræbe, at måltidet er en fælles oplevelse. Det at spise sammen allesammen er en rigtig god social læring, som vi gerne vil støtte.

 


Middagssøvn
De fleste børn sover efter frokost (børnene bliver puttet mellem kl. 11 og 12) og til de vågner. Dog vækker vi børnene hvis de sover længere end til kl. 15.00 – naturligvis med individuelle forbehold. Vi har erfaret, at mange forældre har svært ved at få deres børn i seng om aftenen, hvis de sover meget længere end til kl. 15.00.
Skulle dit barn dog have særlige sove-behov finder vi ud af det i fællesskab og hen ad vejen. Små børn får ofte 2 lure og her tager vi netop en individuel snak og et individuelt hensyn.

Eftermiddagen
Når børnene vågner, er der eftermiddagsmad, lidt at drikke og mere sjov og leg. Vi vil gerne have en kultur, hvor der ikke er gå-hjem-stemning i huset efter kl. 14, derfor forsøger vi også at lave lave små aktiviteter om eftermiddagen på stuerne eller på legepladsen.

Vi sørger for, at I har mulighed for at spørge til barnets dag, se udstillinger af malerier osv. Vi har meget at fortælle, og derfor vil vi også skrive dagens begivenheder i vores bog på opslagstavlen.


Når I henter
Når i henter jeres barn skal vi gøre jer opmærksom på, at det er jer som forældre, der bestemmer at ”Nu skal vi hjem”. Et vuggestue-liv er fyldt med skæg og udfordringer både socialt og fysisk, men barnet trænger også til at komme hjem i vante rammer og nyde godt af forældres nærvær og ro.

Dagligdagen i vuggestuen

I Isfuglen prioriterer vi at skabe nogle faste rutiner og rytmer, da det er med til at skabe en tryg og forudsigelig hverdag for jeres barn.

Vi holder morgensamling hver morgen kl. 9.00 til 9.30. Vi vil derfor bede jer om at have afleveret jeres barn inden kl. 9.00 for at undgå forstyrrelser i morgensamlingen. I må naturligvis gerne aflevere senere, men det skal være efter morgensamlingen, og dette bedes meddeles stuen inden kl. 9.00.

Hvis I som forældre har lyst til at prøve at være med til morgensamlingen sammen med jeres barn, er i meget velkomne. Men spørg gerne personalet på jeres stue, hvilken dag det passer bedst.

Et eksempel på, hvordan hverdagen kan se ud (ca. tider):
  • 07.00-09.00: Børnene møder ind og vi hygger på stuen eller i fællesområdet
  • 09.00-09.30: Morgensamling og frugt
  • 09.30-10.30: Ture ud af huset, i haven, på  legepladser i området, eller aktiviteter på stuen og i fællesrummet
  • 10.30-11.30: Frokost
  • 11.30-14.00: Børnene puttes og sover til middag
  • 14.00 -14.30: Frugt/boller eller lignende
  • 14.30- 17.00: Vi leger på legepladsen/stuen og børnene hentes

Særligt for børnehaven

Lidt om vores menneskesyn og pædagogik – og hvordan det ser ud i praksis

 

 

 At være barn i Isfuglens børnehave skal være en god oplevelse. Vi ser børn som kompetente medborgere, der har lige så meget ret til at have egne meninger som de voksne.
De voksne er tydelige og sætter grænser, men vi skælder ikke ud. Vi skal lære børnene at løse konflikter på en ordentlig måde og give kys og kram. Børn spejler sig i de voksne, og vi vil gøre alt for at være gode forgangsbilleder, så der er et godt miljø for alle store og små. I Isfuglen skal børnene have oplevelser, der udvikler, sætter tanker i gang og inspirerer til leg.


Børn er nysgerrige, og de vil gerne vide, hvordan tingene hænger sammen. Det vrimler med spørgsmål i børns leg, og det gælder for os om at se disse spørgsmål og støtte dem. Med dette i tankerne har vi valgt, at vores pædagogiske praksis vil læne sig op ad den norditalienske pædagogik, der udspringer fra Reggio Emilia.
Vi arbejder emneorienteret med fælles projekter. Forskellen fra os og så mange andre børnehaver er, at det her er børnene, der sætter dagsordenen. For hvis vi skal tage afsæt i børnenes nysgerrighed og hjælpe dem med at finde svar, så er der naturligvis en masse, der skal undersøges, studeres og afprøves. Det er det, der så fint hedder “at følge børnenes spor”. Det er meget nemt at give børnene svar, når de undrer sig, men det er meget mere spændende og lærerigt for børn, hvis de selv får lov til at finde svarene. Og det er det, vi vil hjælpe dem med.

Udover at vi som personale skal have følere ude, når børnene leger, så er vores morgensamling også et godt sted at finde ud af, hvad der optager børnegruppen lige nu. Der er taletid til alle, og emner kan diskuteres med hele gruppen på demokratisk vis. Vi tror på, det er sjovest at være med, hvis man selv har været med til at bestemme. Et projekt kan vare alt fra en uge til flere måneder, alt efter hvor omfattende det bliver, og hvor mange sidespor der kommer undervejs. Der er jo forskel på, om det handler om myrer eller superhelte. Men der kan rent faktisk udspringe mange spændende sideprojekter fra en myre.

 


 

Følg med i børnenes dagligdag direkte på mobilen

Hos Isfuglen vægter vi højt, at forældre kan få et indblik i og følge med i børnenes dagligdag. Vi fører derfor en slags dagbog over hverdagens aktiviteter, i ord og billeder, via det smarte system Famly. Med Famly kan du som forælder få adgang til billeder, og følge med i begivenheder og historier fra Isfuglen direkte på mobilen eller via e-mail.

Men vigtigst her er, at børnene kan få en oplevelse af, at deres arbejde bliver anerkendt.

Det handler ikke om et færdigt produkt, men om den proces der sker, og hvad børnene får ud af det undervejs. Ved at arbejde på denne måde, har vi også nemmere ved at komme godt rundt om de forskellige emner i de pædagogiske læreplaner, og der er dokumentation et godt arbejdsredskab for os.


På tur
Ture ud af huset kan vi godt lide. Vi tager på tur minimum en gang om ugen, og ellers er det afhængig af, hvilket emne vi arbejder med for tiden. Det er det pædagogiske, der er fokus på, når vi planlægger ture, så også her er ture til Tivoli, zoologisk have o.l. forbeholdt familien, med mindre det har relevans for lige præcis vores fokus.

 


 

Pædagogisk indretning
En sidste meget vigtig faktor i denne pædagogiske tilgang er indretningen af rummene. Det kaldes rummet som den 3. pædagog. Det har betydning for børnenes læring og udvikling, at der er plads til at eksperimentere og lege. Børnenes selvhjulpenhed skal tilgodeses, så man selv kan starte legen eller aktiviteten uden at være afhængig af en voksen for at komme i gang.

Det vil sige:

  1. Tingene er i børnehøjde. Det er ærgerligt at stå og mangle en limstift, fordi den står på anden øverste hylde i ”voksenskabet”, når karton og pailletter ligger klar på bordet.
  2. Rummene er indrettede, så børnene nemt kan se, hvad man kan lege her. Rummene er opdelt i mindre rum med reoler, tæpper osv. Vi vil gerne have et inspirerende miljø med fede detaljer. Knapt så institutionsagtigt; men med fokus på hygge og den gode leg.

Opdeling og normering

I Isfuglen er vi opdelt med to vuggestuegrupper á 13 børn. Grupperne har hvert et hovedrum og to bi-rum, som de fordeler sig på, alt efter hvilke aktiviteter vi har med at gøre.

I børnehaven vil vi være op til 32 børn der fordeler sig over fire lokaler, samt brugbart gangareal afhængig af aktiviteterne i løbet af dagen.

Normeringsmæssigt er vi i vuggestuen 1 voksen til 4 børn og i børnehaven er normeringen 1 til 8. Dertil kommer 1-2 i løntilskud der hjælper til de steder hvor der er mest behov. De nævnte er alle “varme hænder”.

På det mere overordnede niveau har vi, udover afdelingslederen, der bruger det meste af sin tid “på gulvet” sammen med børnene, også Mia der fungerer som bl.a. pædagogisk konsulent for institutionerne under Trygge paraplyen.

På kontoret har vi en administrativ leder samt en studentermedhjælper.

Som forældre, kan du være tryg ved, at den enkelte pædagog kender dit barn, og at du kan referere til den samme pædagog under hele barnets tid i Isfuglen.

Mad og måltider

Sunde børn er glade børn

I vores køkken arbejder Rosa og Dilek fra tidlig morgen med at lave mad til alle Trygges børn og ansatte.

Trygge har hovedkøkken på Giraffen på Amager, hvor al maden bliver lavet. Sammen laver Rosa og Dilek den skønneste mad til alle børn i Trygges Institutioner.

I Trygges produktionskøkken har vi fokus på indkøb af klimavenlige varer. Ligesom vi har fokus på at lave varierende menuplaner med de varer der er i sæson.

Det er vigtig for os at der er variation hen over ugens menu, dvs. at vi har en grøddag, suppedag, køddag, smør-selv dag, fiskedag og en vegetardag.

Maden ser appetitlig ud og rummer forskellige elementer, blødt, sprødt, surt og sødt, så børnene får mod på og lyst til at smage maden.

Følg meget gerne køkkenet på instagram profilen:
denmadvispiser.trygge

Pædagogikken i måltidet

Frokosten nyder vi sammen, og vi finder det vigtigt, at børnene får stimuleret deres sanser og smagsløg under måltidet. Vi spiser derfor også krydret mad, men ikke stærk mad i Isfuglen. Børnene spiser selv, og dem der har behov for hjælp og støtte får selvfølgelig det. Det er dog vigtigt, at vi som personale og I som forældre støtter børnene i at forsøge at spise selv. Vi skærer naturligvis maden ud i småbitte bidder til de mindste.

Personalet sørger for, at alle børn får spist i løbet af dagen, da nogle måske har trængt til en lur før maden og spiser først senere. Vi vil dog tilstræbe, at måltidet er en fælles oplevelse. Det at spise sammen allesammen er en rigtig god social læring, som vi gerne vil støtte.

Derudover tilslutter vi anbefalinger fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, at det fælles måltid kan “bidrage til at stimulere sanserne, skabe nysgerrighed for ny mad og begrænse kræsenhed samt skabe interesse for hinandens madvaner og kulturer.

Vi drikker typisk mælk om eftermiddagen og vand til frokost og morgensamling.

Sukker politik
Vores sukker politik er det, vi kalder for “ikke-hysterisk” og med en sund fornuft. Hermed mener vi, at vi grundlæggende lader den sunde fornuft råde. Vi serverer ikke kage for børnene i Isfuglen, men det er ok at tilsætte lidt sukker i maden for den gastronomiske del, eller i bagværket af samme årsag.

Læreplaner

 Download Isfuglens læreplan for 2022-2023

Download læreplanen ved at trykke på linket ovenfor

Tilsynsrapporter

 Download Isfuglens tilsynsrapport for 2021

Download tilsynsrapporten ved at trykke på linket ovenfor